Jautriai tekstūriškas “:„ Luxe Ten “

Inkermano gatvėje, esančioje rytų Šv. Kildoje, jaučiamas smarkus sprogimas viduryje teritorijos, kuri pastaraisiais metais buvo žymiai atnaujinta mieste. Dabar madingi nauji daugiabučiai apipila garsiausiu Melburno priemiesčiu paplūdimyje, kuriame susikerta dinamiškas paveldo pastatų, žaliųjų erdvių ir garbinimo vietų derinys. Aktyvavus Carlisle gatvę kaip paskirties kavinės juostą ir Acland gatvę, kuri vėl populiarėja, rajone yra gausu energijos.

Dešimtajame dešimtmetyje Melburne įsikūrusi plėtros grupė „Neometro“ atnaujino esamą komercinį pastatą Inkermano gatvėje. Mišraus naudojimo plėtra buvo teritorijos atsinaujinimo katalizatorius ir patraukli investavimo galimybė taupiems pirkėjams. Architekto Maria Danos klientas Chrisas Christodoulou vienas iš pirmųjų apdovanojimą pelniusiame pastate įsigijo studiją, panaudojusią ją kaip biurą savo grafinio dizaino praktikai, kol nuspręsta paversti jį vieno miegamojo butu trumpalaikiam apgyvendinimui.

Centriškai pastatytas būgnas suteikia svečiams lanksčią erdvę, kurią galima pritaikyti prie jų poreikių.

Vėlesnė Maria renovacija pagarbiai, tačiau elegantiškai pavaizdavo šimto kvadratinių metrų studiją kaip įtikinamą tokio tipo nuomojamų būstų prototipą, kuriam vis labiau patinka verslo ir laisvalaikio keliautojai. Darbas su esama konstrukcija, o ne prieš ją leido Melburne įsikūrusiam vieninteliam specialistui išsaugoti pastato architektūrinį vientisumą, jautriai integruojant naujus ir senus. „Mums pasisekė, kad mums buvo suteikta tokia graži erdvė su atviru planu, turinti aukštą lubų aukštį ir gražų betoninį sofą“, - sako ji. „Mes stengėmės išsaugoti kuo daugiau originalaus audinio, o tai liudija Neometro kūrybą ir jų nesenstantį dizainą“.

Virtuvė geriausiai parodo, kad Marija turi protingai lengvą prisilietimą - maždaug 60 procentų esamos apimties liko nepažeista. Originalūs staliai buvo diskretiškai atnaujinti - su nauju stalviršiu, pajuodintomis plieninėmis lentynomis ir vertikaliu bloku, kuriame ne tik yra šaldytuvas, bet ir dalijama virtuvė nuo valgomojo. Šis įtaisas yra subtilus, tačiau labai funkcionalus intarpas, kuris įterpia tekstūrą į erdvę per jo MDF paviršius, paruoštus šiltai juodai.

Spalva papildo originalias kietmedžio grindis gyvenamosiose vietose ir praturtina sodrią melasos atspalvių spalvų paletę, pasiekdama intymią, į viešbutį panašią atmosferą, kurios pageidauja klientas. Tačiau susitikimas su Chrisu buvo nelengvas, ypač atsižvelgiant į buto proporcijas. Nors Marija stengėsi nepakenkti „stambių daiktų“ jausmui, ji vis tiek sugebėjo suteikti schemai reikiamo lankstumo, kad įvykdytų programinius reikalavimus.Kaip aiškina Maria, „renovacija buvo labai kruopštaus planavimo pratimas, leidžiantis daugybę erdvinių konfigūracijų numatyti įvairius buto svečių, kurie gali pritaikyti erdvę sau, skirtingus poreikius“.

Gyvenamasis plotas yra nukreiptas į šiaurę nuo esamo konstrukcinio stuburo ir greta naujojo „būgno“. Meno kūrinys: Chrisas Christodoulou.

Jos dizainas palengvina šį rezultatą, padarydamas du reikšmingus architektūrinius intarpus atviro plano gyvenamosiose vietose. Viduryje esantis būgnas neabejotinai yra išraiškingesnės formos, tačiau tai nėra tik kvailystė. Daugybė nugludintų kietmedžio sijų pasislenka iš esamo vidinio „stuburo“ (juodo plieno konstrukcinio pluošto, kuris eina per visą buto rytų – vakarų ilgį) ir sulankstomos bei išlenda iš originalių priešgaisrinių tarnybų. Jie sukuria uždarą erdvę tyrimui, tuo pačiu yra pakankamai dideli, kad tilptų sulankstomas divanas.

„Būgno dažni postai užtikrina skaidrumą, todėl erdvė struktūroje neatrodo per daug įkyri“, - sako Maria. „O atviros užuolaidos suteikia aiškų vaizdą iš vienos buto pusės į kitą, o užuolaidos piešimas suteikia tam tikro laipsnio privatumą“. Ši skulptūrinė forma sėkmingai įgyvendina planą su apibrėžimu, nukreipdama svečius į šiaurę į poilsio zoną arba į pietus per virtuvę ir valgomąjį iš įėjimo. Ritmą ir srautą suteikia būgno įterpimas, kurį masteliu suderina japonų fusuma įkvėpti ekranai, kurie, praplečiami, padalija poilsio ir valgomojo zonas.

Miegamasis pasiskolina natūralią šviesą per nuleistą sieną tarp jo ir svetainės. Meno kūrinys: Chrisas Christodoulou.

Šie vaškuotos faneros ekranai yra kruopščiai paruošti - medienos grūdai yra vieninteliai schemos dekoratyviniai klestėjimai. Jie atspindi stuburo rytai – vakarai orientaciją, bet svarbiausia dar labiau suteikia vizualiai dinamišką judesio pojūtį dėl mažo atskaitos taško. Tai gerai apgalvotas prietaisas, užtikrinantis šviesą pro didelį valgomojo kambario langą, nukreiptą į vakarus (vienintelis buto langas, išskyrus mažąjį, priešingame miegamajame), tolygiai prasiskverbiantį į vidų. Sumažindamas gyvenamųjų zonų rytinės sienos aukštį, architektas leidžia pasiskolintai šviesai švelniai pasklisti per miegamąjį su kilimais, leidžiančius atsipalaiduoti.

Marijos dėmesys meistriškumui reikštų brangų požiūrį; tačiau taip nėra. Nors interjero detalės gali būti rafinuotos, jis taip pat yra neįtikėtinai tvirtas, o tai būtina atsižvelgiant į techninę priežiūrą. Ir ji nenustojo taupyti naudodama faneros išklotus iš ekranų kaip valgomojo stalo stalviršį ir langų stendą bei kaip lentynos ant originalios poilsio zonos plytų sienos. Šios savybės prideda jautriai schemos tekstūros savybes ir palaiko planą, protingai sukonfigūruojantį erdvę pagal paskirtį.

Prenumeruoti

Mūsų Naujienlaiškis